Άγιος Βαλεντίνος: Οι θρύλοι για τον Προστάτη των ζευγαριών

valentines-jewellery-boxes-newman_4214

Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η μνήμη του καθολικού ιερέα  Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του στη Via Flaminia, το 270 μ.Χ., στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και εδραιώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

valentines-jewellery-boxes-newman_4252
valentines-jewellery-boxes-newman_4250
valentines-jewellery-boxes-newman_4249
valentines-jewellery-boxes-newman_4246
valentines-jewellery-boxes-newman_4242
valentines-jewellery-boxes-newman_4240
valentines-jewellery-boxes-newman_4239
valentines-jewellery-boxes-newman_4233
valentines-jewellery-boxes-newman_4231
valentines-jewellery-boxes-newman_4230
valentines-jewellery-boxes-newman_4227
valentines-jewellery-boxes-newman_4214

Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ ποτέ δε διευκρινίστηκε αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα.

valentines-jewellery-boxes-newman_4249

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, βοηθώντας γενικά τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα.

valentines-jewellery-boxes-newman_4246

Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

valentines-jewellery-boxes-newman_4230

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ό,τι ζητήσει.

valentines-jewellery-boxes-newman_4240

Πράγματι, εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

valentines-jewellery-boxes-newman_4242

Άλλος θρύλος στηρίζει μεν την ιστορία με τον δεσμοφύλακα, αλλά υποστηρίζει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του στην οποία έστελνε γράμματα υπογράφοντας: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

valentines-jewellery-boxes-newman_4227

Μία άλλη ιστορία θέλει τον Άγιο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Συγκεκριμένα, η ιστορία αναφέρει πως «Ο άγιος κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα.

valentines-jewellery-boxes-newman_4250

Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο, πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους. Λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους».

valentines-jewellery-boxes-newman_4252

Κανείς δε θα μάθει ποτέ ποια από όλες αυτές τις ιστορίες είναι πραγματική. Όμως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πώς προέκυψαν οι παραδόσεις για ποιήματα αγάπης, τριαντάφυλλα, σοκολατάκια, δώρα και άλλες εκδηλώσεις έρωτα, αγάπης και θαυμασμού.

valentines-jewellery-boxes-newman_4239

Την ημέρα λοιπόν τον ερωτευμένων δε γιορτάζουμε μονάχα τον έρωτά μας και την αγάπη μας, ούτε χρειάζεται να το κάνουμε αποκλειστικά αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου.

valentines-jewellery-boxes-newman_4231

Τιμούμε όμως τη μνήμη ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τους θρύλους θυσιάστηκε στο όνομα της αγάπης και της πίστης. Πίστευε πως ο έρωτας και ο γάμος φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Θεό, το οποίο για εκείνον σήμαινε την αγάπη.

valentines-jewellery-boxes-newman_4233

Εσύ πιστεύεις στην ένωση που φέρνει η αγάπη;

#saintvalentine #valentinesday #love #inlove #legents #history #findtheinnertruth #marriage #aboutlove #αγιοςβαλεντινος #Βαλεντίνος #αγάπη #έρωτας #γιορτή #γάμος #δώρο #ιστορία #θρύλοι #ας_δούμε_την_αλήθεια #bombonieres.com.gr #newmanpackaging.com.gr #customboxes.com.gr

Πηγή

Επιμέλεια φωτογραφιών Newman Co. 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *