Χάρτινες Τσάντες: Γνωρίζεις την ιστορία τους;

Η εταιρεία NewMan Packaging βρίσκεται στο χώρο της συσκευασίας περισσότερα από 40 χρόνια, με την συσκευασία της χάρτινης σακούλας να αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα πώλησης. Έχοντας λοιπόν στο κατάστημά μας μία μεγάλη γκάμα από χάρτινες τσάντες σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και ποιότητες , αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία τους και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. Πως ξεκίνησε λοιπόν η καινοτομία στην παραγωγή της χάρτινης σακούλας με πάτο;

Ας πάρουμε τη ιστορία από την αρχή…

Margaret Knight

Το 1838, στο York Maine, γεννήθηκε η Margaret Ε. Knight. Σύμφωνα με τον ιστορικό Henri Petroski, έφτιαχνε παιχνίδια για τα αδέρφια της και έγινε διάσημη στην πόλη τους για τους χαρταετούς και τα έλκηθρα που κατασκεύαζε με το χέρι.

Στα 12 μόλις χρόνια της και μετά το ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, η Knight μετακόμισε μαζί με την οικογένεια της στο New Hampshire. Εκεί, άρχισε να εργάζεται σε ένα βαμβακοποιείο προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά τη μητέρα της. Οι μύλοι λόγω των κακών συνθηκών και της έλλειψης προτύπων ασφαλείας ήταν πραγματικά επικίνδυνοι και η Knight δεν άργησε να γίνει μάρτυρας ενός σοβαρού ατυχήματος όταν ένας αργαλειός σταμάτησε να λειτουργεί σωστά. Επιθυμώντας να βοηθήσει στην αποφυγή και άλλων τέτοιον ατυχημάτων, εφηύρε ένα σύστημα συγκράτησης της άμαξας, το οποίο έγινε βασικό εξάρτημα στους αργαλειούς σε όλη την χώρα. Μην γνωρίζοντας όμως το σύστημα πατεντών της εποχής, δεν έλαβε καμία αμοιβή για την εφεύρεσή της.

Η καινοτομία στο χώρο της συσκευασίας

Το 1867, η Knight άρχισε να εργάζεται στην Columbia Paper Bag Company στο Springfield της Μασαχουσέτης. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η διαδικασία παραγωγής τσαντών θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αντί να διπλώνει κάθε χάρτινη τσάντα με το χέρι, άρχισε να αναρωτιέται αν θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.  Έτσι άρχισε να πειραματίζεται με μια μηχανή που θα μπορούσε να τροφοδοτεί, να κόβει και να διπλώνει το χαρτί αυτόματα και, το σημαντικότερο, να σχηματίζει το τετράγωνο κάτω μέρος της τσάντας όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1868, η μηχανή αυτή ήταν πλήρως λειτουργική και είχε βελτιώσει δραστικά τόσο την παραγωγή της εταιρείας όσο και την ομοιομορφία των τσαντών. Δεδομένης της εμπειρίας της στο βαμβακοποιείο, η Knight ήξερε ότι αυτή τη φορά έπρεπε να υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Δυστυχώς, ο Charles Annan, ένας άνδρας που εργαζόταν στο μηχανουργείο όπου κατασκευαζόταν η μηχανή , προσπάθησε να κλέψει το σχέδιό της. Στο δικαστήριο, ο Annan υποστήριξε ότι η Knight “δεν μπορούσε να κατανοήσει τη μηχανική πολυπλοκότητα της μηχανής”. Εκείνη διέψευσε γρήγορα αυτόν τον ισχυρισμό του, προσκομίζοντας τα πρωτότυπα σχεδιαγράμματα του σχεδίου της μηχανής και κέρδισε πανηγυρικά την υπόθεση.

Διαχρονική επίδραση

Με τα δικαιώματα αυτής της μηχανής εξασφαλισμένα, η Knight ίδρυσε τη δική της εταιρεία στο Hartford του Connecticut, την Eastern Paper Bag Company. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί, και μέχρι τον θάνατό της το 1914, είχε κατοχυρώσει περισσότερες από 25 εφευρέσεις, από μια μηχανή κοπής σόλας για την κατασκευή υποδημάτων μέχρι μια σύνθετη περιστροφική μηχανή. Πέρα από την επανάσταση στον τρόπο κατασκευής των χάρτινων τσαντών, η ιστορία της συνεχίζει να μας εμπνέει μέχρι σήμερα.

Η τσάντα στο κόσμημα

Η συσκευασία αποτελεί το Α και το Ω του branding μίας επιχείρησης. Επιλέγοντας χάρτινες τσάντες ως συσκευασία δώρου για του πελάτες σας δίνετε αξία στα προϊόντα σας και κάνετε τους πελάτες σας να νιώθουν ξεχωριστοί. Παράλληλα, αν επιλέξετε να τυπώσετε το λογότυπό σας στις τσάντες υπενθυμίζετε συνεχώς τις υπηρεσίας σας με έναν ευγενικό και έξυπνο τρόπο.

Με την εφεύρεση της Margaret Knight, τις δημιουργίες σας και την εμπειρία μας στο χώρο της συσκευασίας μπορούμε να γεμίσουμε τον κόσμο με όμορφες τσάντες και χαμογελαστούς ανθρώπους.

Recourse: National Inventors Hall of Fame (2024)

0,380,86 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
0,310,66 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
0,260,49 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
0,360,45 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
0,683,22 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
0,802,66 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)

Τσάντες Πολυτελείας

Τσάντες χάρτινες Burano – 13 μεγέθη

0,842,98 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)
1,041,77 (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ)