Τι είναι η Χρυσοτυπία; Τι είναι η Ασημοτυπία; Θερμοτυπία ή Μεταλλοτυπία;

Τσάντα με ασημοτυπία

Χρυσοτυπία & Ασημοτυπία (Θερμοτυπία ή Μεταλλοτυπία)

Με τον όρο χρυσοτυπία ή ασημοτυπία αναφερόμαστε στην τεχνική εκτύπωσης με θερμοτυπία ή μεταλλοτυπία. Όταν τυπώνουμε χρυσό λέγεται χρυσοτυπία και όταν τυπώνουμε σε χρώμα ασημί, λέγεται ασημοτυπία αντίστοιχα. Καθότι το χρυσό και το ασημένιο δημιουργούν την αίσθηση της πολυτέλειας, έχουν αποτελέσει τα πιο διαδεδομένα χρώματα εκτύπωσης στη συσκευασία.

Τσάντα με χρυσοτυπία
Τσάντα με χρυσοτυπία

Είτε πρόκειται για τσάντα και κουτιά κοσμημάτων, είτε για κορδέλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, το χρυσό και το ασημί είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα εκτύπωσης. Τα κοσμηματοπωλεία, εμπορεύονται κοσμήματα φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι. Συνεπώς, η χρυσοτυπία και ασημοτυπία είναι η προτεινόμενη εκτύπωση ως επί το πλείστον, καθώς ταιριάζει απόλυτα με το προϊόν το οποίο συνοδεύουν.

Βέβαια, με τον όρο χρυσοτυπία ή ασημοτυπία πολλές φορές, λανθασμένα, εννοούμε και τις εκτυπώσεις σε άλλα χρώματα. Η μέθοδος εκτύπωσης ονομάζεται θερμοτυπία ή μεταλλοτυπία και μπορεί να γίνει σε αρκετά χρώματα.

Κουτιά με εκτύπωση θερμοτυπίας
Κουτιά με εκτύπωση θερμοτυπίας

Τι είναι η θερμοτυπία;

Η χρυσοτυπία ή ασημοτυπία, λοιπόν, είναι ένα είδος θερμοτυπικής τεχνικής. Θερμοτυπία ονομάζεται η μέθοδος με την οποία πολύ λεπτό μεταλλικό foil κολιέται πάνω σε επιφάνειες όπως δέρμα, χαρτόνι, πλαστικό με πίεση μιας θερμαινόμενης ανάγλυφης πλάκας (κλισέ) πάνω στην επιφάνεια μας.

Τσάντες με εκτύπωση ασημοτυπία & κλισέ
Τσάντες με εκτύπωση ασημοτυπία κλισέ

Ιστορία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, στις 24 Ιουλίου το 1892, ο Dr Ernest Oeser τύπωσε με τη μέθοδο της χρυσοτυπίας, χρησιμοποιώντας foils από χρυσό 23 καρατίων.

Η χρυσοτυπία και η ασημοτυπία είναι το απαραίτητο φινίρισμα για εκτυπώσεις και έντυπα που απαιτείται να μεταφέρουν με την πρώτη ματιά την ποιότητα και την πολυτέλεια του αντικειμένου τους. Με αυτήν την τεχνική τα έντυπα σας θα αποκτήσουν λάμψη και διαφορετικό στυλ.

Κουτί με εκτύπωση μεταλλοτυπία & κλισέ
Κουτί με εκτύπωση μεταλλοτυπία κλισέ

Η θερμοτυπία χρησιμοποιείται σε εξώφυλλα βιβλίων, σε κάρτες, σε folders, σε ημερολόγια και πολύ συχνά σε ετικέτες κρασιών και, φυσικά σε πολυτελείς συσκευασίες.

Ποιότητα και πολυτέλεια στην εταιρική σας ταυτότητα

Με αυτήν την τεχνική τα είδη συσκευασίας αποκτούν λάμψη και διαφορετικό στυλ.

Κάρτες με χρυσοτυπία αναβαθμίζουν και μεταφέρουν άμεσα την εταιρική εικόνα ενός καταστήματος ενώ εφαρμογές χρυσοτυπίας ή ασημοτυπίας σε προσκλήσεις και φακέλους δίνουν την πρώτη εντύπωση στον αναγνώστη για την επισημότητα του περιεχομένου τους.

Κορδέλες, ετικέτες και τσάντες με εκτύπωση χρυσοτυπίας ή ασημοτυπίας προσδίδουν κύρος και προετοιμάζουν τον πελάτη για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που συνοδεύουν.

Τσάντα με ασημοτυπία & κλισέ
Τσάντα με ασημοτυπία κλισέ

Η θερμοτυπια είναι μία από τις πλέον καθιερωμένες μεθόδους διακόσμησης των εντύπων. Η δυνατότητα εκτύπωσης foil σε διάφορα υποστρώματα όπως χαρτί, πλαστικά, PVC, δέρματα, βερνικωμένες ή πλαστικοποιημένες επιφάνειες και άλλα, καθιστά εφικτή την εφαρμογή της μεθόδου σε μεγάλο εύρος προϊόντων και συσκευασιών.

Αξίζει να τονιστεί ότι η διακόσμηση ειδών συσκευασίας ή ετικετών που επικολλώνται σε αυτά, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μάρκετινγκ. Η εφαρμογή της χρυσοτυπίας, τα έντονα χρώματα και οι πολύπλοκες φόρμες, κάνουν το καταναλωτικό αγαθό να ξεχωρίζει και τον δυνητικό αγοραστή να το προσέξει.

Κουτί για κοσμήματα με εκτύπωση
Κουτί για κοσμήματα με εκτύπωση

Σε διαφημιστικά έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια και περιοδικά συχνά συναντάμε σχέδια που συνθέτουν φανταχτερές εικόνες και σχήματα τυπωμένα με foil. Συχνή είναι επίσης η εφαρμογή της θερμοτυπίας στα διαφημιστικά ή διακοσμητικά αυτοκόλλητα, λόγω της αυξημένης αντοχής της μεθόδου και της ομορφιάς των ολογραφικών ή πρισματικών foils που χρησιμοποιούνται.

Η διαδικασία της εκτύπωσης με θερμοτυπία / μεταλλοτυπία

Η κατασκευή της εκτυπωτικής πλάκας (κλισέ)

Κλισέ μεταλλοτυπίας
Κλισέ μεταλλοτυπίας

Πρόκειται για τη μεταλλική πλάκα (εξ’ ου και η ονομασία Μεταλλοτυπία) ή αλλιώς κλισέ, πάνω στην οποία χαράζεται φωτοχημικά το προς εκτύπωση θέμα. Συνήθως έχει ύψος 1,65, 2,5, 3 ή 7 mm ανάλογα με το είδος της εργασίας και κυρίως την εκτυπωτική επιφάνεια που θα χρησιμοποιηθεί. Τα μέταλλα από τα οποία φτιάχνεται το κλισέ είναι ο τσίγκος (δηλαδή ο ψευδάργυρος), το μαγνήσιο και ο μπρούτζος.

Foils (χρώματα)

Οι πιο διαδεδομένες αποχρώσεις της θερμοτυπίας είναι το χρυσό foil (χρυσοτυπία) και το ασημί foil (ασημοτυπία). Ωστόσο, υπάρχει μια πληθώρα χρωματικών foil (ματ, γυαλιστερά ή ιριδίζοντα) με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα foils υπάρχουν και σε άλλα χρώματα όπως το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο, το μπλε και άλλα, τα οποία είναι δυνατόν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να γίνει εκτύπωση με 2, με 3 ή και με 4 χρώματα.

Κουτί με εκτύπωση μεταλλοτυπία & κλισέ
Κουτί με εκτύπωση μεταλλοτυπία κλισέ

Συμβουλή:

Τα φωτεινά χρώματα foil δείχνουν πολύ καλύτερα σε σκούρες επιφάνειες και αντίστοιχα τα σκούρα σε ανοιχτόχρωμες. Με παρόμοιο τρόπο, τα ματ χρώματα δείχνουν καλύτερα σε γυαλιστερές επιφάνειες και τα γυαλιστερά χρώματα σε ματ επιφάνειες.

Γιατί να επιλέξω θερμοτυπία / μεταλλοτυπία για εκτύπωση;

Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής προσδίδει ιδιαίτερη καλαισθησία στο τελικό προϊόν, το αναβαθμίζει αντικατοπτρίζοντας την ποιότητα του προϊόντος στο οποίο χρησιμοποιείται ενώ δημιουργεί αισθητή διαφορά και ξεχωρίζει το προϊόν από όμοιά του.

Κλισέ για εκτύπωση μεταλλοτυπίας σε τσάντα χάρτινη
Κλισέ για εκτύπωση μεταλλοτυπίας σε τσάντα χάρτινη

Επιμέλεια φωτογραφιών Newman Co. 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save